ASTOR z tytułem Innovatora Małopolski 2014

2014-11-24 | Joanna Kowalkowska

Innovator Małopolski to prestiżowy konkurs, który ma już swoje stałe miejsce w kalendarzu wydarzeń związanych tak z nauką, jak i biznesem. W tym roku, w ramach dziewiątej już edycji, tytuł Innovatora Małopolski 2014 w kategorii średnich przedsiębiorstw, otrzymała firma ASTOR za ASTOR Innovation Room – interaktywną wystawę robotyki i technologii IT dostępną w głównej siedzibie firmy przy ulicy Smoleńsk 29 w Krakowie.

ASTOR - Innovator Malopolski 2014Ideą konkursu, organizowanego przez Centrum Transferu Technologii Politechniki Krakowskiej oraz Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego jest nagradzanie firm, które wyróżniają się nowatorskimi rozwiązaniami biznesowymi oraz innowacyjnymi produktami i technologiami. To konkurs, dzięki któremu Małopolska pokazana jest jako miejsce sprzyjające przedsiębiorczości i wychodzeniu poza utarte schematy.

ASTOR Innovation Room jest przykładem na nieszablonowe podejście do przybliżenia zagadnień z dziedziny automatyki przemysłowej i systemów IT. Jest to miejsce, w którym działają nowoczesne systemy produkcyjne oparte na robotach Kawasaki i EPSON, nadzorowane przez sterowniki GE Intelligent Platforms oraz oprogramowanie SCADA i MES firmy Wonderware. ASTOR Innovation Room to coś więcej niż aplikacje demo czy laboratorium. W AIR realizowane są prawdziwe procesy produkcyjne: zrobotyzowane spawanie, paletyzacja i pakowanie. AIR został stworzony dla wszystkich zainteresowanych nowoczesnymi metodami produkcji: zakładów produkcyjnych, firm integratorskich, uczelni wyższych i szkół, a nawet przechodniów z ulicy Smoleńsk w Krakowie. Firmy produkcyjne nie tylko mogą zaobserwować zautomatyzowaną produkcję, ale mogą wykonać testy robotyzacji procesów zachodzących w ich zakładach. Pozwala to zweryfikować rozwiązanie oraz przeanalizować jego szczegóły.

„ASTOR Innovation Room to inicjatywa będąca kwintesencją działania firmy ASTOR. Wspólnie z partnerami, przygotowaliśmy unikalne na skalę europejską miejsce, gdzie zaawansowane rozwiązania techniczne dostępne są dla każdego na wyciągnięcie ręki: profesjonalisty, naukowca czy zainteresowanego przechodnia." – podsumowuje Stefan Życzkowski, prezes ASTORa.

Można więc śmiało zaryzykować stwierdzenie, że ASTOR Innovation Room na szansę na stałe wpisać się w turystyczną mapę Krakowa i być atrakcją na miarę Smoka Wawelskiego. Nowoczesność bowiem może iść w parze z tradycją.

Przyjdź i zobacz roboty w akcji! Uruchamianie robotów SMS-em dla turystów i przechodniów jest dostępne w następujące dni: czwartek i piątek: godz. 17 – 20, sobota i niedziela: godz. 10 – 20. Zwiedzanie AIR jest dostępne tylko dla grup po wcześniejszej rezerwacji w kalendarzu AIR. Turyści i przechodnie mogą rezerwować wizyty w AIR tylko w zorganizowanych grupach ze szkoły/uczelni/firmy.

Więcej informacji o ASTOR Innovation Room: www.astor.com.pl/air