• Artykuły
  • Podcast
  • Magazyn
  • Konferencja
  • Dołącz
  • Ikona
  • Artykuły
  • Podcast
  • Magazyn
  • Konferencja
  • Dołącz
X

Historie sukcesu > Jak utrzymać idealny poziom temperatury w zakładach przetwórczych mięsa?

Historie sukcesu

Jak utrzymać idealny poziom temperatury w zakładach przetwórczych mięsa?

Transformacja cyfrowa
Joanna Kowalkowska 2017-05-26

Jak utrzymać idealny poziom temperatury w zakładach przetwórczych mięsa?

Dzięki oprogramowaniu Wonderware Historian, pozyskiwanie i archiwizacja danych zostały w pełni zautomatyzowane. Dzięki zaimplementowanemu systemowi, możliwe jest szybkie reagowanie w przypadku odchyleń parametrów od wartości zadanych oraz informowanie pracowników o zaistniałych problemach.

Aby wyroby mięsne miały odpowiednią jakość i były bezpieczne dla konsumentów, konieczne jest ich przetwarzanie i przechowywanie w odpowiednich warunkach. Dla wielu zakładów przetwórstwa mięsnego nie lada wyzwaniem jest utrzymywanie optymalnej temperatury. Zarówno za niska, jak i za wysoka mogą przyczynić się do powstania znaczących strat. Z pomocą przychodzą nowe technologie.

Precyzyjne sterowanie temperaturą na terenie zakładów przetwórczych oraz w znajdujących się w nich chłodniach ma strategiczne znaczenie dla operacji globalnych, ponieważ powstałe trudności mogą spowolnić proces produkcji, który ma wpływ na cały łańcuch dostaw. Typowym przykładem braku optymalizacji temperatury jest rozwój mikroorganizmów przy zbyt wysokiej temperaturze czy też przywieranie mięsa do kości i problemy z jego oddzielaniem przy zbyt niskim jej poziomie. Oba przypadki powodują generowanie dużych ilości odpadów, co przekłada się na wyniki finansowe zakładów przetwórczych. Włoska firma Amadori zdecydowała się na wdrożenie rozwiązania, które pomaga utrzymać idealny poziom temperatury na każdym etapie przetwarzania mięsa.

Lider na rynku włoskim

Amadori jest jednym z liderów rynku branży przetwórstwa spożywczego. Założona czterdzieści lat temu w San Vittore di Cesena firma o obrotach 1,4 mld euro, w 2014 roku stała się liderem w swojej branży na rynku włoskim. Firma zatrudnia 7 200 pracowników.

Amadori swój sukces zawdzięcza wdrażaniu innowacyjnych technologii oraz ścisłym kontrolom na każdym etapie produkcji. Nadzór obejmuje wybór surowców, gospodarstw rolnych, wylęgarni, pasz, zakładów przetwórstwa, opakowań, a także kanałów dystrybucji. Tradycja i innowacyjność są głównymi wyróżnikami Grupy Amadori. Zespół profesjonalistów nieustannie pracuje, aby dostarczać klientom coraz to nowsze rozwiązania w postaci produktów świeżych i bezpiecznych dla konsumentów.

Siedziba firmy Amadori

“Firma Amadori jest świadoma, iż innowacje technologiczne pozwolą nam pozostać konkurencyjną na rynku. Ten cel doprowadził nas do wdrożenia oprogramowania Wonderware“

mówi Carlo Caramanico, inżynier ds. wsparcia oprogramowania.

Wysoka jakość i oszczędności

Aby świadomie móc utrzymywać jakość swoich wyrobów na najwyższym poziomie, firma Amadori zdecydowała się na zakup systemu do zarządzania i optymalizacji temperatury podczas etapów przetwarzania i przechowywania żywności.

“Amadori inwestuje w nowoczesne systemy kontroli wydajności, które są w stanie wspierać działalność firmy oraz jej ekspansję”

podsumowuje Carlo Caramanico, inżynier ds. wsparcia oprogramowania.
Firma Amdorii przywiązuje dużą wagę do jakości swoich produktów

Zarządzanie temperaturą, a dokładnie jej wpływem na oszczędności firmy, zostało dokładnie zbadane na przestrzeni kilku ostatnich lat. Poprzedni system oparty na prostych termostatach, charakteryzował się długim czasem reakcji, a tym samym małą efektywnością działania.

Inteligentne sterowanie temperaturą

Aktualnie zaimplementowany Wonderware (obecnie AVEVA) InTouch HMI (Human Machine Interface) pozwala na inteligentne sterowanie temperaturą. System jest w stanie aktywować układ klimatyzatorów na bazie rzeczywistych potrzeb, a także zdefiniować moc niezbędną do zapewnienia idealnych warunków przetwórstwa.

Oceniając aktualne warunki zewnętrzne, oprogramowanie określa czas niezbędny do osiągnięcia odpowiedniej temperatury w zależności od rzeczywistych potrzeb. W poprzedniej wersji systemu, bardzo wysoka temperatura na zewnątrz znacząco wydłużała czas potrzebny na wychłodzenie pomieszczenia. Rozwiązanie oparte o oprogramowanie Wonderware (obecnie AVEVA) aktualizuje wartości panujące poza budynkiem i dostosowuje parametry pracy klimatyzatorów do aktualnych potrzeb. Oprócz temperatury powietrza, regulowana jest także jego wilgotność. Ma to kluczowe znaczenie dla zachowania zdrowego środowiska pracy osób przebywających na terenie zakładów.

Historyzacja danych

Regulacje branżowe wymagają śledzenia parametrów środowiskowych oraz ich historyzację w celu późniejszej weryfikacji i wykrycia przyczyn wad sprzedawanych produktów żywnościowych. W wielu przypadkach, także sami klienci kontrolują zgodność przebiegu parametrów produkcji z zadeklarowanymi wartościami umownymi.

W przeszłości wszystkie niezbędne dane odnotowywane były ręcznie przez operatorów. Ta metoda powodowała wiele problemów związanych z koniecznością zatrudniania dodatkowych pracowników, a także błędami odczytu i zapisu informacji. „Dzięki wprowadzeniu oprogramowania z przemysłową bazą danych, pozyskiwanie i archiwizacja zostały w pełni zautomatyzowane.” Zaimplementowany system sprawił, że możliwe jest szybkie reagowanie w przypadku odchyleń parametrów od wartości zadanych oraz informowanie pracowników o zaistniałych problemach.

Podsumowanie


CELE:

  • optymalizacja sterowania temperaturą w czasie różnych etapów przetwarzania mięsa;
  • dokładne pomiary temperatur oraz ich śledzenie w procesach przetwarzania i przechowywania;
  • wdrożenie systemu, który zwiększy wydajność produkcyjną.

WYZWANIA:

  • migracja oprogramowania do innowacyjnego i skalowalnego systemu Wonderware (obecnie AVEVA);
  • stworzenie systemu kontroli temperatury, dostosowanego do zewnętrznych warunków atmosferycznych.

KORZYŚCI

  • zgodność rozwiązań Wonderware (obecnie AVEVA) z regulacjami rządowymi;
  • optymalizacja cyklu produkcyjnego;
  • wyeliminowanie błędów spowodowanych ręcznym wprowadzaniem danych;
  • optymalizacja zarządzania energią.

PRODUKTY / ROZWIĄZANIA / USŁUGI

  • oprogramowanie wizualizacyjne Wonderware (obecnie AVEVA) InTouch HMI;
  • oprogramowanie do historyzacji danych Wonderware (obecnie AVEVA) Historian.

Rozwiązanie oparte o oprogramowanie Wonderware (obecnie AVEVA) jest wysoce skalowalne. Początkowo zostało wdrożone w ograniczonej liczbie miejsc, jednak obecnie stosowane jest we wszystkich innych obszarach technologicznych. Wonderware (obecnie AVEVA) zapewnia optymalizację cyklu produkcyjnego oraz efektywne zarządzenie zużyciem energii w całym zakładzie.

Opracowano na bazie materiałów firmy Wonderware (obecnie AVEVA).

 

Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?

Średnia ocena artykułu: 0 / 5. Ilość ocen: 0

Ten artykuł nie był jeszcze oceniony.

Avatar photo

Joanna Kowalkowska

Menedżer produktu: robota edukacyjnego Astorino oraz redaktor, autor i korektor tekstów. Od 13 lat w marketingu branży przemysłowej. Przez 10 lat była redaktorem naczelnym Biuletynu Automatyki ASTOR. Współautor i redaktor wielu artykułów typu case study, informacji prasowych, scenariuszy do filmów typu case study, treści folderów firmowych i postów do mediów społecznościowych. Koordynator content marketingu robotyki przemysłowej i edukacyjnej w ASTOR. Wielbicielka nauki języków obcych, ze szczególnym uwzględnieniem gramatyki, ortografii i etymologii.

Temat jest dla Ciebie interesujący? Napisz wiadomość do autora i zdobądź ciekawy kontakt.
jko@astor.com.pl

TAGI:

Transformacja cyfrowa

Czytaj więcej

Transformacja cyfrowa

Jakie wyzwania niesie ze sobą harmonogramowanie produkcji?

Artur Masłowski 2025-07-03

Dzięki specjalnym narzędziom, ustalenie kolejności i czasu realizacji zadań produkcyjnych…

Czytaj więcej
System CMMS

Outsourcing utrzymania ruchu

Dominik Lubera 2025-06-26

Kiedy oddanie serwisu w ręce zewnętrznych fachowców jest strategiczną decyzją, a nie tylko sposobem…

Czytaj więcej
Transformacja cyfrowa

#19_BART: Od garażu do cyfrowej fabryki | Biznes…

Renata Poreda 2025-06-18

Bartosz Dziepak, członek zarządu firmy BART, odpowiedzialny za pion inwestycji i bezpieczeństwa, zabiera nas…

Czytaj więcej
  • Artykuły
  • Podcast
  • Magazyn

Magazyn Biznes i Produkcja. Trendy Przemysłu 4.0, informacje o automatyzacji, cyfryzacji, robotyzacji i intralogistyce. Nowe technologie i strategie, które zapewnią Twojej firmie konkurencyjną przewagę.

Dołącz do społeczności BiP i rozwijaj swoje kompetencje!

    Zapisz się do newslettera Biznes i Produkcja


    © 2025 ASTOR. Wszelkie prawa zastrzeżone.

    Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.