Robot Kawasaki na usługach sztuki

2011-08-11 |

Robot Kawasaki wprowadza w trzeci wymiar digitalizację dokumentacji zabytków. Dzięki współpracy naukowców
z Politechniki Warszawskiej i konserwatorów z Muzeum Pałacu w Wilanowie powstało wyjątkowe stanowisko
z robotem Kawasaki skanującym powierzchnię dzieł sztuki, pobierające dane na temat mikroskopijnych ubytków, co umożliwia ich precyzyjne odtworzenie. Za kilka miesięcy w internecie będzie można zobaczyć pierwsze efekty trójwymiarowego skanowania, poprzez wirtualne zwiedzanie zamkniętego dotąd stylowego Gabinetu Chińskiego. Robota Kawasaki dostarczyła firma ASTOR, od lat współpracująca z Politechniką Warszawską.

Precyzja, otwartość systemowa, elastyczność, to właściwości, które predestynują robota Kawasaki do zadań specjalnych. Jego wykorzystanie w pracy z cennymi dziełami sztuki stanowi rewolucję w technice dokumentacji zabytków.

Po raz pierwszy nie trzeba demontować i przenosić dużego obiektu, by dokonać jego pomiaru w laboratoryjnych warunkach. Badacze pracują w specjalnie zaprojektowanym namiocie o powierzchni 40 mkw. Przy zaciemnieniu i wyrównanej temperaturze, ważący ok.350 kg robot Kawasaki, urządzeniem skanującym rejestruje nieprawdopodobnie wielką ilość detali – 1600 punktów w każdym milimetrze kwadratowym. Dzięki temu powstaje prawdziwy obraz 3D.

„To, co oglądamy w kinie, nie jest trójwymiarem, tylko stereoskopią, wrażeniem przestrzeni. Więc mówienie, że np. film „Avatar" jest w 3D, to chwyt marketingowy. My natomiast opracowujemy technologię, która wszystkie informacje o powierzchni zbiera na etapie pomiarów. Dzięki temu pokazuje obraz identyczny z oryginałem.” - podkreśla Eryk Bunsch z działu konserwacji Muzeum – Pałacu w Wilanowie.

Od znanych z gier komputerowych czy dostępnych także w muzeach wizualizacji, wirtualne wnętrze Gabinetu Chińskiego wyróżnia maksymalnie oddany realizm. Trójwymiarowa dokumentacja ułatwia prace renowacyjne, ale będzie też niezwykle precyzyjnym zapisem archiwalnym oraz internetową atrakcją. Jak zapowiadają pracownicy Muzeum w Wilanowie, jeszcze w tym roku, wchodząc na wortal muzeum, będziemy mogli zwiedzić wirtualny Gabinet Chiński.

Aby pokazać, jak wszechstronna może być testowana w Wilanowie technologia oprócz Gabinetu Chińskiego wytypowano jeszcze pięć grup obiektów różniących się wielkością, fakturą i miejscem ekspozycji. Jako ostatni zostanie zeskanowany znajdujący się w ogrodach sarkofag Stanisława Kostki-Potockiego. Projekt finansowany jest ze środków unijnych i zakończy się w grudniu. „Nasze przedsięwzięcie jest unikatowe, a cele dalekosiężne” - deklaruje Bunsch. – Chcemy opracować standardy digitalizacji zabytków, wyznaczyć normy, które - mamy nadzieję – będą polską propozycją w Unii Europejskiej.”

Firma ASTOR, która dostarcza rozwiązania dla przemysłu, od ponad 20 lat wspiera również placówki edukacyjne poprzez wyposażanie laboratoriów w nowoczesne rozwiązania z zakresu automatyki i robotyki przemysłowej.