ASTOR i jego myśl inżynierska oraz menedżerska docenione w Japonii

2023-12-11 | Renata Poreda

28 listopada 2023 r., w Japonii, w Tokio, na dzień przed iREX 2023, największymi targami robotycznymi na świecie, odbyło się globalne spotkanie partnerów - Kawasaki Robotics Global Partner's Meeting 2023, w którym wzięło udział ponad 1000 osób z całego świata. ASTOR uhonorowany został nagrodą za jakość współpracy. Wyróżnienie z rąk Yasuhiko Hashimoto, CEO Kawasaki Heavy Industries odebrał Andrzej Garbacki, wiceprezes zarządu ds. robotyzacji. To historyczny moment dla krakowskiej spółki. Po raz pierwszy, od niemal dwóch dekad współpracy z Kawasaki Robotics, firma otrzymała nagrodę na tym poziomie.

Współpraca ASTOR z japońskim koncernem na swoją historię. Warto sięgnąć pamięcią do 2007 roku. Wtedy to, na mocy umowy dystrybucyjnej, na polskim rynku pojawiły się pierwsze roboty Kawasaki Robotics. Podpisanie umowy z lokalnym dystrybutorem było częścią strategii europejskiej ekspansji Kawasaki Heavy Industries i budowanie siły marki w Europie Środkowej i Wschodniej.

Koncern Kawasaki został założony w 1896 roku przez Shozo Kawasaki. W roku 1969 w wyniku połączenia trzech firm: Kawasaki Dockyard, Kawasaki Rolling Stock Manufacturing i Kawasaki Aircraft powstało Kawasaki Heavy Industries i od tego czasu funkcjonuje na rynku pod tą nazwą. Już na rok przed wspomnianym wydarzeniem Kawasaki rozpoczęło pracę nad wyprodukowaniem robota przemysłowego. Finalnie robot opuścił fabrykę w 1969 roku i był pierwszym japońskim robotem przemysłowym.

Koncern ten jednak ma dużo więcej do powiedzenia w temacie szeroko rozumianej inżynierii. Kawasaki produkuje: statki, pociągi, samoloty, helikoptery, w pełni zautomatyzowane hale sportowe oraz konstrukcje metalowe, które wchodzą w skład największych budowli na świecie.

Współpraca ASTOR z Kawasaki Robotics na przestrzeni lat ewoluowała, czego potwierdzeniem są nie tylko nagrody na szczeblu europejskim. W 2020 r.  w Berlinie podpisana została umowa, na mocy której ASTOR stał się operatorem Kawasaki Robotics CEE Hub, w skład którego wchodzi 12 krajów z regionu CEE.

Tym bardziej cieszy to ogólnoświatowe wyróżnienie, co z dumą podkreśla Andrzej Garbacki, wiceprezes ds. robotyzacji w ASTOR:

Ta nagroda jest dla nas dowodem jak ceniona jest w Japonii wartość wiedzy polskich inżynierów. Jest to uhonorowanie wielu lat wspólnego rozwoju produktów z oferty Kawasaki Robotics oraz ASTOR tak, aby były dobrze dopasowane do potrzeb europejskiego klienta. We współpracy z Kawasaki Robotics ważne jest dla nas długofalowe spojrzenie na rozwój biznesu oraz wysoki poziom wzajemnego zaufania. Rozwijamy i wzmacniamy markę Kawasaki Robotics oraz propagujemy robotyzację jako jeden z wyznaczników postępu technologicznego.

Wizyta w Japonii, była także doskonałą okazją do tego, by odwiedzić targi iREX 2023,  nazywane największymi na świecie pokazami robotyki i rozwiązań zrobotyzowanych. Znacząca liczba wystawców (654) związanych z sektorem automatyzacji, robotyzacji oraz inżynierii przemysłowej i imponująca frekwencja (niemal 150 000 odwiedzających tylko w trzy pierwsze dni) podkreślają znaczenie tego wydarzenia. Japońscy producenci odpowiadają za 40% sprzedaży robotów na całym świecie. Aby zrozumieć globalny rynek robotyki, niezbędne jest zatem spojrzenie na Japonię. Co więcej, japoński rynek tożsamy jest z predykcjami na przyszłość, jeśli chodzi o kierunki rozwoju robotów. Tegoroczne  wydarzenie, opatrzone mottem " Zrównoważone Społeczeństwa dzięki robotyce", to kontynuacja wcześniejszego "Tworzymy przyszłość z robotami". Japonia pokazuje, że możliwe jest osiągnięcie celów zrównoważonego rozwoju poprzez współistnienie i współpracę ludzi i robotów. Podczas wydarzenia zaprezentowane zostały najnowocześniejsze roboty i technologie związane z robotami, takie jak AI, ICT i technologia komponentów.

Potwierdza to Andrzej Garbacki:

Na targach robotyki IREX widać było duży rozwój kompletnych rozwiązań obejmujących zarówno robotyzację procesów produkcyjnych jak i intralogistycznych. Firmy zajmujące się robotyzacją coraz bardziej rozszerzają swój zakres zainteresowań o transport materiału lub przemieszczanie robotów na hali. Systemy wizyjne 3D z obróbką obrazu w czasie rzeczywistym z wykorzystaniem sztucznej inteligencji stały się już standardowym elementem oferty robotyki praktycznie u każdego dostawcy..

I dodaje

Najbardziej zaskakująca była dla mnie ilość prezentowanych robotów typu „social” czyli robotów pomagających ludziom w różnych zajęciach – w domu, szpitalu, biurze, centrum handlowym itp. Łącznie z prezentowanym robotami humanoidalnymi. Objawia się tutaj nowy kierunek inwestycyjny dostawców – kolejny po robotach przemysłowych, kierunek rozwoju szeroko pojętej robotyzacji.

W tym roku Kawasaki Robotics, w myśl hasła "Poza granicą-Beyond Border" pokazało aplikacje dedykowane:

• branży elektronicznej i produkcji półprzewodników
  • automotive – zgrzewania i produkcja komponentów z użyciem systemów wizyjnych
  • przemysłowi medycznemu - chirurgii wspomaganej robotem oraz humanoidalne roboty, które pomagają pacjentom
  • rozwiązaniom logistycznym - automatyczne ładowanie i rozładowywanie ciężarówek
  • malowaniu, które wspiera zachowanie neutralności węglowej