Inteligentne technologie 4.0 w nowościach od ASTOR na targach ITM Industry Europe 2024

2024-05-17 | Renata Poreda

Przemysł ery cyfrowej wymaga nie tylko doskonalenia rozwiązań, narzędzi, produktów. Chodzi także o innowacyjne podejście do technologii z zakresu. automatyzacji, oprogramowania przemysłowego, robotyzacji i intralogistyki. Synergia tych elementów składa się na Przemysł 4.0. I tę synergię w działaniu zobaczyć będzie można już 4-7 czerwca podczas targów ITM Industry Europe na stoisku ASTOR w pawilonie 5, stanowisko nr 30.

Udział ASTOR w ITM Industry Europe to wyjątkowa szansa, aby przyjrzeć się nowoczesnym technologiom Przemysłu 4.0 i zobaczyć, jak ewoluowały od czasu ogłoszenia Czwartej Rewolucji Przemysłowej.

Rewolucyjne 10 lat

W tym roku mija dziesięć lat od premiery Przemysłu 4.0 na świecie. Jako pionierzy, od 2014 roku zespół ASTOR aktywnie rozwijał tę koncepcję w Polsce, zarówno w edukacji, jak i w tworzeniu nowych rozwiązań.

- mówi Jarosław Gracel, prezes ASTOR i dodaje:

Przez ten czas prowadziliśmy badania rynku, przygotowaliśmy cztery eksperckie whitepapery, stworzyliśmy koncepcję Inżyniera 4.0™, wprowadzaliśmy metodologię oceny dojrzałości cyfrowej ADMA w Polsce, wspieraliśmy tworzenie strategii 4.0, współorganizowaliśmy programy MBA w tym zakresie, oraz stworzyliśmy dwa showroomy technologiczne, gdzie przeszkoliliśmy ponad 4000 osób. Razem z partnerami współtworzymy także hub4industry – europejski hub innowacji cyfrowych

Idea Przemysłu 4.0 miała istotny wpływ na rozwój ASTOR i jej strategię biznesową. Targi są idealnym miejscem, aby zaprezentować wyniki pracy firmy oraz jej partnerów. W ciągu ostatnich dziesięciu lat wiele się zmieniło, dlatego po raz pierwszy w historii ASTOR bierze udział w MTP ITM Industry Europe.

Wraz z partnerami firma pokaże swoje nowe, technologiczne oblicze: automatyzację, oprogramowanie przemysłowe, robotyzację i intralogistykę. Na stoisku będą obecni partnerzy ASTOR z Polski i Europy Środkowo-Wschodniej. Zostaną przedstawione nowe marki w dziedzinie intralogistyki i robotyzacji.

ASTOR i Partnerzy. Wszystkie technologie Przemysłu 4.0 w jednym miejscu, w jednym czasie

Na powierzchni 275 m² odwiedzający będą mieli okazję zobaczyć m.in.

1. Jak działa zautomatyzowana końcówka linii produkcyjnej . To ciekawe rozwiązanie zawiera nowość od ASTOR, czyli celę do paletyzacji EtE®flow Pallet Cell 500, robota mobilnego Agilox oraz system EtE®flow end of line, bazujący na sterownikach Astraada.
  2. Zrobotyzowane aplikacje, stworzone wspólnie Partnerami, do takich zastosowań jak malowanie, wytwarzanie addytywne, zgrzewanie czy obsługa maszyn z użyciem systemów wizyjnych i robotów Kawasaki Robotics oraz EPSON.
  3. Systemy IT od AVEVA, w tym AVEVA PI System, który od tego roku jest dostępny w dystrybucji ASTOR. System ten umożliwia dostęp do danych oraz ich zaawansowaną analizę z różnych źródeł i lokalizacji.
  4. Robota edukacyjnego Astorino, wyprodukowanego w technologii druku 3D, frezarkę z komponentami Astraada, produkty i rozwiązania Emerson i Horner, osprzęt robotyczny i wiele więcej.

Kto zatem współtworzy z ASTOR inteligentne technologie dla przemysłu? Na stoisku pojawią się takie firmy partnerskie jak: Konrem ze stanowiskiem do miksowania kartonów i systemem do bin pickingu; Lasram i wytwarzanie addytywne, Inther Group, ProSystem z aplikacją do zrobotyzowanego malowania oraz SureSolutions z innowacyjnym podejściem do przygotowania studium wykonalności [tzw. PoC].

Ariel LÉVAY, Menedżer Produktu, LASRAM zachęca do udziału w targach i zapoznania się z ich rozwiązaniem do druku 3D z metalu:

Dzięki naszemu rozwiązaniu, zapewniamy precyzyjnie zautomatyzowany proces produkcji komponentów za pomocą robotów, co umożliwia szybkie i efektywne wytwarzanie. Konfiguracja wielorobotyczna LASRAM z unikalnym systemem pozycjonowania platformy, w połączeniu z technologią WAAM, otwiera nowe możliwości w produkcji metalowej.

Firma ASTOR jest dla nas wyjątkowym partnerem od ponad 3 lat i cieszymy się na dalszą ekscytującą współpracę. ITM to dla nas doskonała okazja i jesteśmy podekscytowani możliwością wystawiania się w Polsce na największych targach przemysłowych.

Niespodzianki zrobotyzowane i nie tylko

ASTOR przygotował także kilka niespodzianek. Robota barman oraz jeden z najszybszych motocykli na świecie – Kawasaki H2R, osiągający prędkość ponad 400 km/h z pewnością skupią uwag pasjonatów technologii. Będzie też zupełnie nowa marka własna do zrobotyzowanego spawania, która podobnie jak motocykl Kawasaki, jest szybka i dynamiczna. Jaka i jak działa? O tym więcej na targach.

Warto szczególną uwagę zwrócić na nową wersję rozwiązania A-Frame od IntherGroup, Partnera ASTOR. To nowatorskie, w pełni zautomatyzowane rozwiązanie do realizacji zamówień składających się z małych, szybko rotujących produktów.

Serdecznie zapraszamy na nasze stoisko w pawilonie 5, stanowisko 30, aby osobiście doświadczyć, jak wygląda Przemysł 4.0 według ASTOR

- podsumowuje Jarosław Gracel.

Szczegóły wydarzenia

Data: 4 - 7 czerwca 2024

Miejsce: Targi ITM Industry Europe, ul. Głogowska 14, 60-734 Poznań

Więcej o targach i rejestracja: itm-europe.pl

Centrum prasowe 2024-06-10

Program Partnerski ASTOR 2024 z lotu ptaka

W dniach 23-25 maja br. w Gródku n. Dunajcem w Heron Live Hotel odbyło się doroczne spotkanie biznesowe certyfikowanych Partnerów ASTOR. Tytuły Diamentowych i Złotych Partnerów ASTOR w zakresie integracji technologii oraz budowy rozwiązań i maszyn otrzymały 22 firmy partnerskie.

Centrum prasowe 2024-06-03

VELOWELD. Nowa marka dla zrobotyzowanego spawania od ASTOR

ASTOR z dumą przedstawia nową markę VELOWELD dedykowaną zrobotyzowanemu spawaniu.