Stefan Życzkowski uhonorowany Krakowskim Dukatem

2023-11-27 | Renata Poreda

24 listopada 2023 r. podczas święta 173. rocznicy powstania Izby Przemysłowo-Handlowej, prestiżowym Krakowskim Dukatem uhonorowany został Stefan Życzkowski, założyciel i wieloletni prezes ASTOR. Uroczystość odbyła się w siedzibie krakowskiego oddziału Narodowego Banku Polskiego. Nagroda, z rekomendacji IPH, wręczona została w uznaniu znaczących osiągnięć Stefana Życzkowskiego w działalności gospodarczej oraz jego wkładu w rozwój przedsiębiorczości.

Krakowski Dukat to wyróżnienie przyznawane od 1991 roku przedsiębiorcom z województwa krakowskiego za wybitne osiągnięcia, jakie przyczyniają się do rozwoju gospodarczego regionu. Od 1998 roku Izba Przemysłowo-Handlowa pełni rolę jedynego fundatora tej prestiżowej nagrody.

Jest to nie tylko nagroda ekonomiczna. To także wyraz uznania dla osób, które odniosły sukcesy finansowe oraz również wyróżniają się inwencją i umiejętnością dzielenia się sukcesami z otoczeniem biznesowym. Nagroda, przyznawana nie przedsiębiorstwu, lecz konkretnej osobie założycielskiej lub zarządzającej, podkreśla indywidualny wkład laureatów w rozwój gospodarczy regionu.

Stefan Życzkowski wyraził swoją radość z otrzymanej nagrody, podkreślając, że wyróżnienie to jest dla niego szczególnie ważne w kontekście jego związku z Kleparzem, miejscem urodzenia i zamieszkania. W swoim przemówieniu zaznaczył, że choć zdobył wiele nagród w różnych miejscach, to Krakowski Dukat jest mu najbliższy, jako że został mu wręczony w bliskim sąsiedztwie Kleparza, miejscu, które zapisało się w rozwoju krakowskiej przedsiębiorczości.

Ta nagroda podsumowuje całą moją działalność jako przedsiębiorcy. Dostałem wiele różnych wyróżnień w Paryżu, Essen, Warszawie i Białymstoku, ale ta statuetka, Krakowski Dukat, jest mi najbliższa, bo otrzymałem ją niemal "na Kleparzu", miejscu, które jest poniekąd sercem przedsiębiorczości krakowskiej. Dziękuję mojej żonie Agnieszce za wsparcie w tej wymagającej drodze, dlatego to właśnie jej dedykuję tę nagrodę - powiedział Stefan Życzkowski podczas uroczystości.

Podczas swojego przemówienia Stefan Życzkowski podkreślił także, że kluczowym elementem dla przyszłości Polski jest praca nad uczynieniem kraju bardziej przyjaznym dla obywateli. Jego wniosek opiera się na uproszczeniu przepisów, podatków i procedur, co zwiększy efektywność i konkurencyjność kraju. "Polska łatwa w użyciu" to w jego przesłanie, które może przyczynić się do  wzrostu przedsiębiorczości wśród  młodych energicznych osób, które chcą działać biznesowo w kraju.

Sebastian Chwedeczko, prezydent Izby Przemysłowo-Handlowej w Krakowie zaznaczył, że Krakowski Dukat przyznano w tym roku osobom doświadczonym, ale jednocześnie inwestującym w nowoczesne i innowacyjne rozwiązania, szczególnie w kontekście Przemysłu 4.0:

Nagroda Krakowski Dukat nie tylko docenia sukcesy ekonomiczne, ale także inwencję i zdolność dzielenia się sukcesami z otoczeniem biznesowym. To wyróżnienie, które ma na celu podkreślenie znaczenia przedsiębiorczości dla rozwoju naszego regionu" – mówił prezydent Chwedeczko.

Od 2014 roku wręczanie nagród Krakowskiego Dukata związane jest z Świętem Izby Przemysłowo-Handlowej. Uroczystość ta jest organizowana w rocznicę powstania pierwszej Izby Handlu i Przemysłu w Krakowie w dniu 14 listopada 1850 roku. To nie tylko okazja do uhonorowania przedsiębiorców w uroczystej atmosferze, ale również integracji środowiska gospodarczego Małopolski. Święto służy podsumowaniu osiągnięć Izby w minionym roku oraz wyróżnieniu firm i osób, które w szczególny sposób przyczyniły się do rozwoju gospodarczego miasta i regionu.

Centrum prasowe 2024-01-29

ASTOR wspiera MŚP w transformacji technologicznej w ramach EDIH hub4industry

Mapa drogowa automatyzacji czy analiza zwrotu z inwestycji w technologię AI to tylko dwie z sześciu usług dla firm z sektora MŚP, jakie oferuje ASTOR w ramach EDIH.

Centrum prasowe 2023-12-11

ASTOR i jego myśl inżynierska oraz menedżerska docenione w Japonii

28 listopada 2023 r. w Japonii, w Tokio odbyło się globalne spotkanie partnerów Kawasaki Robotics. ASTOR otrzymał nagrodę za jakość współpracy.

Centrum prasowe 2023-11-23

ASTOR i "Pakt dla klimatu" podczas Kongresu OEES '23

Energia społeczna i jej generatory były motywem przewodnim 8. edycji Międzynarodowego Kongresu Ekonomii Wartości Open Eyes Economy Summit [21-22 listopada 2023].