ASTOR wśród laureatów prestiżowego konkursu Najlepsze Miejsca Pracy Polska 2023

2023-05-25 | Renata Poreda

25 maja 2023, Instytut Great Place To Work ogłosił listę Najlepszych Miejsc Pracy Polska 2023. ASTOR, w kategorii firm zatrudniających poniżej 500 osób, znalazł się na 14 miejscu. Wyróżnienie to przyznawane jest firmom, które swoją przewagę konkurencyjną budują w oparciu o wzajemne zaufanie i stwarzają świetne miejsce pracy dla wszystkich pracowników. To, co warte podkreślenia – wpływ na wynik ma ocena samych pracowników i wskaźnik zaufania Trust Index.

ASTOR od blisko 20 lat monitoruje puls organizacji rozumiany jako to, czym organizacja żyje na co dzień, co ważne jest dla jej pracowników i jaki wpływ ma firma na nich a oni na firmę. Od 2013 roku systematycznie bierze udział w badaniu Great Place To Work, a co kilka uczestniczy również w konkursie. Do tej pory były to edycje w 2013, 2014 i 2016 roku.

Cieszę się niezmiernie, że znaleźliśmy się w gronie najlepszych z najlepszych. Szczególną satysfakcją napawa mnie tytuł Rzecznika Standardów Etyki - mówi Agnieszka Politańska, członek zarządu ASTOR, dyrektor ds. rozwoju pracowników - Wzięcie udziału w konkursie pozwala nam zobaczyć w jakim jesteśmy miejscu w odniesieniu do innych pracodawców w Polsce, w naszej kategorii. Jeśli chodzi o perspektywę wewnętrzną, to coroczne badanie pokazuje, że niezależnie od tego, czy bierzemy udział w konkursie, to zaufanie i poczucie dumy z pracy w  ASTOR jest na ponadprzeciętnym poziomie. Od czasu do czasu, dla jeszcze większego wzmocnienia poczucia, że tworzymy coś wspaniałego, wyjątkowego, czegoś z  czego możemy być dumni, włączamy się do rywalizacji. Udział w samym konkursie jest więc za każdym razem ekscytujący.

W tym roku Instytut Great Place to Work przebadał w Polsce 180 organizacji - o 30% więcej niż w roku ubiegłym roku. Na liście laureatów, w kategorii firm średnich, do których należy także ASTOR, znalazło się aż 25 firm. Metodologia konkursu jest obiektywna i stanowi światowy standard. O miejscu na liście decyduje łączna ocena dwóch aspektów: audytu kultury organizacyjnej którego wiodącymi obszarami są: skuteczne przywództwo, powszechna innowacyjność oraz przestrzeganie przez firmę swoich wartości i praktyk HR (Culture Audit©), który stanowi 1/3 oceny oraz wyniku ankiety pracowniczej (wskaźnik zaufania w firmie, Trust Index©), z którego pochodzi aż 2/3 finalnej oceny. Tym samym o tym, czy firma znajdzie się wśród Najlepszych Miejsc Pracy, decydują przede wszystkim jej pracownicy.

Od dawna towarzyszymy ASTOR i jest to dla nas czysta przyjemność, ponieważ każdy upływający rok potwierdza, że pracownicy tej firmy darzą ją ogromnym zaufaniem i mogą na nią liczyć. – mówi Maria Zakrzewski, prezes Great Place to Work® Polska – Jestem przekonana, że pracownicy doceniają fakt regularnego monitorowania ich odczuć i opinii. Wielkie gratulacje.

W badaniu za 2022 ASTOR osiągnął bardzo wysoki wskaźnik zaufania Trust Index na poziomie 87 %. przy frekwencji 95 %. Aż 92% pracowników firmy uważa, że ASTOR jest wspaniałym miejscem pracy.

O badaniu GPTW

Badanie Great Place to Work® ma ponad trzydziestoletnią historię i niezmiennie jest największym globalnym badaniem jakości miejsc pracy na świecie. Swoim zasięgiem obejmuje ponad 150 krajów. Konkurs na Najlepsze Miejsca Pracy™ jest prowadzony w oparciu o obiektywną metodologię, która od wielu lat stanowi światowy standard. O miejscu na liście decyduje przed wszystkim wynik ankiety pracowniczej (wskaźnik zaufania w firmie, Trust Index™). Na finalną ocenę ma także wpływ wynik audytu kulturowego (Culture Audit™), którego wiodącymi obszarami są: skuteczne przywództwo, powszechna innowacyjność oraz wartości. Więcej informacji o konkursie Great Place To Work® dostępnych jest na stronie: www.greatplacetowork.pl