ASTOR z certyfikatem Great Place to Work i zaufaniem na poziomie Great

2023-01-17 | Renata Poreda

Otrzymany z początkiem stycznia 2023 raport z wynikami badania przeprowadzanego przez Instytut Great Place to Work Polska potwierdza, że ASTOR jest świetnym miejscem pracy. Tym samym firma znalazła się w prestiżowym gronie miejsc pracy wyróżnionych certyfikatem Great Place to Work. Certyfikat ważny jest od stycznia 2023 r. do stycznia 2024 r.

Certyfikat GPTW promuje wyjątkowe organizacje oraz unikalność ich kultury organizacyjnej na tle innych firm nie tylko w kraju, ale także w regionie i globalnie. To, co jest wspólne dla wszystkich certyfikowanych miejsc pracy, to ponadczasowa wartość, jaką jest zaufanie. Wskaźnik Trust Index jest zatem doskonałym punktem odniesienia. Tym bardziej, że w niezależnym, anonimowym badaniu opinię o kulturze miejsca pracy wyrażają sami pracownicy.

Zależy nam na tym, by w sposób ciągły badać puls organizacji. Na jego rytm wpływ ma każdy z pracowników, stąd obiektywnie zebrane opinie mają dla nas ogromne znaczenie mówi Agnieszka Politańska, członek zarządu ASTOR ds. rozwoju pracowników. I dodaje, w związku z tym korzystamy z dedykowanych do tego celu narzędzi. GPTW wybraliśmy z dwóch powodów. Po pierwsze dlatego, że jest narzędziem używanym na całym świecie w takim samym formacie i w takiej samej formule. W związku z tym daje zobiektywizowany i jednolity obraz, łatwo jest więc porównywać wyniki latami. Zarówno sami z sobą, żeby się wzmacniać i szukać rozwoju w naszej organizacji, ale także żeby porównywać się z najlepszymi miejscami pracy w Polsce. Taka ciągłość pomaga w tym, aby utrzymywać stały, wysoki poziom kultury organizacyjnej i rozwijać te aspekty naszej działalności, które są postrzegane jako wyróżnik. Badanie niesie także cenne informacje o tym, jakie bolączki mają nasi pracownicy, co możemy poprawić, co rozwinąć, w czym możemy być jeszcze lepsi - podsumowuje Agnieszka Politańska.

Aby firma mogła otrzymać certyfikat, konieczne jest spełnienie kilku wymogów. Najistotniejsze są – frekwencja w badaniu, oraz wynik procentowy Trust Index na poziomie co najmniej 65 %. W ASTOR za rok 2022 frekwencja w badaniu wyniosła 95 % a Trust Index 87 %. To świetny wynik, tym bardziej, że na przestrzeni lat indeks zaufania w ASTOR utrzymuje się na niezmiennie wysokim poziomie, powyżej 80 %.

Wskaźnik Zaufania w ASTOR 2013-2023 w odniesieni do TOP 10 w Polsce oraz średniej krajowej w organizacjach <500 pracowników

Na Wskaźnik Zaufania - Trust Index składają się obszary wartości w odniesieniu do kierownictwa organizacji i są to wiarygodność (definiowana przez pryzmat komunikacji, kompetencji oraz prawości), szacunek (czyli wsparcie, współpraca oraz troska) oraz uczciwość (z takimi składowymi jak równość, bezstronność oraz sprawiedliwość.).

Trust Index na poziomie 87 % napawa mnie ogromną dumą. Pokazuje, że kierunek rozwoju kultury organizacyjnej, który wyznaczamy od ponad 30 lat, to dobry kierunek - komentuje Agnieszka Politańska. Uradował mnie także fakt, że nasza organizacja ciągle docenia to, że relacje są tym spoiwem, które jest najbardziej doceniane przez naszych pracowników, że doceniają i stawiają na zespołowość. To, nad czym chcemy mocniej popracować w najbliższym czasie i na co zwracamy uwagę w strategii ASTOR 2030, potwierdza tegoroczna ankieta GPTW, to komunikacja i przepływ informacji na linii kierownicy -liderzy - pracownicy.

Model Zaufania Great Place to Work™, źródło: www.greatplacetowork.pl

Wskaźnik Zaufania jest częścią większej układanki – czyli Modelu Zaufania. Do perspektywy tego, jak pracownicy oceniają tych, dla których pracują, dochodzi jeszcze ta, jak współpracują ze sobą. I tu mamy takie wartości jak duma (własna praca, zespół, organizacja) oraz koleżeństwo (bliskość, życzliwość, wspólnota). 30-letnie doświadczenia Instytutu Great Place to Work wskazują, że ludzie chcą pracować dla tych, którym ufają, są dumni z tego, co robią i lubią tych, z którymi pracują.

W ASTOR, na pytanie ankietowe, czy biorąc to wszystko pod uwagę, uważam, że moja firma jest wspaniałym miejscem pracy, 92 % pracowników odpowiedziało twierdząco.