ASTOR Innovation Room 4.0 z tytułem "The Best of Industry 4.0"

2022-10-07 | Renata Poreda
ASTOR Innovation Room 4.0 z nagrodą

4 października 2022 w Katowicach, podczas uroczystej gali wieńczącej pierwszy dzień Międzynarodowych Targów Obrabiarek, Narzędzi i Technologii Obróbki TOOLEX i konferencji Nowy Przemysł 4.0, ASTOR Innovation Room 4.0 wyróżniony został tytułem The Best of Industry 4.0” w kategorii "Technologie".

Jak czytamy w uzasadnieniu, AIR 4.0 nagrodzony został za wspieranie firm przemysłowych na drodze do innowacyjności za pomocą showroomu fabryki przyszłości. To centrum pokazowe technologii, laboratorium Fabryki Przyszłości oraz witryna mająca oswajać z technologiami i inspirować do kolejnych innowacji.

Innowacyjność i ciągłe poszukiwanie nowych rozwiązań dla przemysłu to jeden z wyznaczników działania ASTOR. Firma od 35 lat pomaga unowocześniać procesy produkcyjne poprzez automatyzację, cyfryzację i robotyzację.

W 2009 roku ASTOR uhonorowany został przez redakcję Magazynu Gospodarczego Nowy Przemysł oraz portalu WNP.PL tytułem "Tego, który zmienia polski przemysł” za podejmowanie konkretnych działań, dzięki którym dokonała się widoczna zmiana polskiego życia gospodarczego. Wtedy też rynek zanotował transformację spółki od rodzinnej firmy, wydeptującej ścieżki rynku od zera, do uznanego dostawcy systemów, lidera w swojej branży. Wszystko dzięki dostosowanej do potrzeb przemysłu strategii rozwoju.

Kilkanaście lat później otrzymujemy od Grupy PTWP kolejną nagrodę – mówi Jarosław Gracel, prezes ASTOR. To wyróżnienie jest dla nas ważne z kilku powodów. Potwierdza słuszność obranej drogi. Od 2014 roku konsekwentnie w kierunku Przemysłu 4.0. Z targów Hannover Messe przywieźliśmy ogłoszoną wtedy ideę Czwartej Rewolucji Przemysłowej. Była ona dla nas zupełnie nowa. Co więcej nowa była w Polsce i polskim przemyśle. Włożyliśmy w ASTOR wiele wysiłku i energii, by ją zrozumieć, nauczyć się jej a potem zdobytą wiedzą dzielić się z innymi. Mamy na tej drodze kilka kamieni milowych, które osiągnęliśmy dzięki pracy zespołowej. Od badań stopnia automatyzacji polskiego przemysłu, poprzez wydane 3 białe księgi o Przemyśle 4.0. Chcieliśmy wnieść swój wkład w rozwój tej idei, dlatego zaproponowaliśmy nowy model kompetencyjny dla inżyniera w dobie rewolucji – koncepcja Inżyniera 4.0, która jest naszą dumą. Doszliśmy do takiego etapu, kiedy już w praktyce chcieliśmy pokazać czym ten Przemysł 4.0 jest. I tak zrodził się pomysł unowocześnienia naszego showroomu w Krakowie, z 3.0 do 4.0. W międzyczasie podjęliśmy współpracę w ramach hub4industry - projektu dihów innowacji cyfrowych, gdzie wspólnie z partnerami zewnętrznymi o specjalistycznych kompetencjach w zakresie technologii 5G, cyberbezpieczeństwo czy Sztucznej Inteligencji stworzyliśmy miejsce, gdzie na żywo można doświadczyć technologii Przemysłu 4.0- podsumowuje Jarosław Gracel i dodaje nagrodę The Best od Industry za ASTOR Innovation Room 4.0 dedykuję zespołom w ASTOR, partnerom, integratorom zaangażowanym w tworzenie miejsca, które pomaga być bliżej przemysłu przyszłości, a dzięki szkoleniom, warsztatom, prezentacjom rozwija inżynierów i menedżerów w tym zakresie.

Konkurs „The Best of Industry 4.0” będący integralną częścią targów TOOLEX i konferencji Nowy Przemysł 4.0 to inicjatywa portalu WNP.pl, skierowana do przedstawicieli branży przemysłowej. W dwóch kategoriach: zakład produkcyjny i technologia, docenione zostały firmy, które wyróżniają się wprowadzaniem modelowych rozwiązań przemysłu 4.0. Wśród laureatów znalazły się m.in. ZF, 3M Wrocław, teamtechnic, czy Metal Team. Nagrody przyznało jury, w którego skład weszli przedstawiciele najnowocześniejszych firm europejskiego i polskiego przemysłu, praktycy, naukowcy i eksperci w dziedzinie przemysłu 4.0.

Wojciech Kuśpik, prezes Grupy PTWP podczas gali mówił, że produkcja przemysłowa musi się zmieniać – przyspieszająca cyfrowa rewolucja to jeden ze znaków naszych czasów. Po to, by pozostać konkurencyjnym, by się rozwijać, przemysł musi stosować najnowsze technologie, wykorzystywać sztuczną inteligencję oraz autonomiczne urządzenia i roboty współpracujące w ramach jednego systemu zarówno ze sobą, jak i z człowiekiem.

ASTOR INNOVATION ROOM 4.0 [AIR 4.0] - showroom fabryki przyszłości

Showroom Fabryki Przyszłości w ASTOR przy ul. Smoleńsk 29 w Krakowie to unikalne miejsce w skali Polski, które pokazuje, że technologie są na wyciągnięcie „ramienia”, umożliwia tym samym zapoznanie się z wieloma innowacjami technologicznymi. Jest też miejscem, które inspiruje do budowania kolejnych innowacyjnych rozwiązań.

W zależności od grupy docelowej ASTOR Innovation Room 4.0 pełni kilka funkcji i realizuje różne zadania. Z jednej strony jest Centrum Pokazowym technologii z nurtu Przemysłu 4.0, z drugiej, laboratorium Fabryki Przyszłości, a jeszcze z innej showroomem i wystawą, która ma za zadanie oswajać z innowacyjnymi technologiami.

Laboratorium Fabryki Przyszłości stoi otworem dla przedsiębiorców czy studentów studiów MBA: którzy mają możliwość zapoznania się z dostępnymi technologiami i przetestowania ich na swoich procesach.

Miejsce to zostało stworzone m.in. dzięki Digital Innovation Hub (DIH) hub4industry (wspólna inicjatywa Krakowskiego Parku Technologicznego oraz firm: ASTOR i T-Mobile, uczelni: Akademii Górniczo-Hutniczej i Politechniki Krakowskiej, a także ekspertów z BIM Klaster i Instytutu Kościuszki) oraz firmy Autoproces. Jest nieustannie udoskonalane przez specjalistów z ASTOR.

To kompleksowy punkt wsparcia dla firm przemysłowych, które chcą wprowadzić do swoich fabryk rozwiązania Przemysłu 4.0. Łączy kluczowe technologie iobszary, które składają się na Fabrykę Przyszłości: łączność w sieci 5G, automatyzację i robotyzację, IIoT, sztuczną inteligencję (AI), rozszerzoną i wirtualną rzeczywistość (AR i VR), cloud computing, technologię BIM, druk 3D, cyberbezpieczeństwo, Edge Computing, mobilną robotyzację AMR (Autonomous Mobile Robots), technologia przyrostowa (Additive Manufacturing), Integracja Systemów (System Integration).