Historie sukcesu
1,5 mln tortilli w 1 dzień. Wzrost wydajności produkcji z Wonderware
1,5 mln tortilli w 1 dzień. Wzrost wydajności produkcji z Wonderware
„To, co najbardziej ekscytuje nas w rozwiązaniach Wonderware, to ich nieskończony potencjał. Cieszymy się na myśl o możliwości dalszego podnoszenia jakości, a także łączeniu systemów zarządzania produkcją.” – mówi Katie Evans, Wiceprezes ds. operacyjnych, La Tortilla Factory.
Cele:
- ograniczenie strat i odpadów dzięki bardziej precyzyjnemu zużyciu wody
- poprawa wydajności produkcji na linii, przy zapewnieniu operatorom podglądu zużycia i dostarczeniu użytecznych danych z produkcji
- ograniczenie nieplanowanych przestojów na produkcji
Korzyści dzięki Wonderware:
- zwiększona wydajność produkcji w ciągu 6 miesięcy
- szybki zwrot z inwestycji
- wzrost wydajności zakładu o 5%
- znaczące zmniejszenie ilości odpadów
Wyzwania:
- wdrożenie skalowalnego systemu zarządzania produkcją, umożliwiającego usprawnienie procesów wewnętrznych
- umożliwienie zaawansowanej wizualizacji danych
- wdrożenie rozwiązania przyspieszającego tworzenie dokumentacji i raportów
- uspójnienie i zgromadzenie w jednym miejscu danych operacyjnych pochodzących z rozwiązań różnych producentów
Projekty/ Usługi:
- Platforma Systemowa Wonderware
- Wonderware InTouch
- Wonderware InTouch Machine Edition
O firmie
La Tortilla Factory, z siedzibą w Santa Rosa w Kalifornii w USA, została założona w 1977 roku przez Mariana Jose Tamayo jako mała restauracja. Po latach, dzięki odpowiedzi na dynamicznie rosnący popyt na tortille, firma stała się jednym z największych producentów tego produktu w Ameryce Północnej.
„Zaczęło się od restauracji Mexicatessen. Mieliśmy wtedy jedną linię do produkcji tortilli kukurydzianej na zapleczu restauracji. Zdawaliśmy sobie sprawę, że mamy nadwyżkę zdolności produkcyjnych… zaczęliśmy ją sprzedawać lokalnym sprzedawcom detalicznym – i tak staliśmy się firmą, którą jesteśmy dzisiaj.”
– mówi wiceprezes ds. operacyjnych w La Tortilla Factory, Katie Evans.
To się nazywa wydajność produkcji! 1,5 mln tortilli – codziennie!
La Tortilla Factory kładzie nacisk na innowacyjność. W całej swojej historii, producent ten był pionierem pierwszej na świecie tortilli bez tłuszczu, tortilli z niską zawartością węglowodanów, tortilli organicznej z kukurydzy i tortilli bezglutenowej. W 2008 roku, firma trafiła do Księgi Rekordów Guinnessa dzięki wyprodukowaniu największej tortilli na świecie o średnicy ponad 2 m z wykorzystaniem ponad 22 kg ciasta.
La Tortilla Factory ma dziś powierzchnię ok. 7000 metrów kwadratowych i zatrudnia ponad 350 operatorów, inżynierów i menedżerów nadzorujących 6 linii produkcyjnych. Produkują oni ponad 1,5 miliona tortilli dziennie, co czyni La Tortilla Factory jednym z największych producentów wysokiej jakości tortilli w Ameryce Północnej.
Przed wdrożeniem Platformy Systemowej Wonderware, La Tortilla Factory stanęła przed szeregiem wyzwań związanych z planowanym i rzeczywistym zużyciem wody, ważeniem produktów i urządzeniami do ważenia, odpadami produktowymi, wydajnością linii, ograniczoną wizualizacją danych i brakiem świadomości sytuacyjnej…
Jakość ciasta się liczy
Jeśli chodzi o tortille, zużycie wody ma bezpośredni wpływ na rentowność. Zbyt mała ilość wody w partii ciasta powoduje powstawanie cięższych tortilli, co prowadzi do marnotrawienia produktu i strat. Z kolei, zbyt duża ilość wody powoduje niedowagę tortilli, co grozi utratą klientów La Tortilla Factory.
Bez działającej w czasie rzeczywistym platformy do precyzyjnego raportowania zużycia wody, La Tortilla Factory produkowałaby partie ciasta o niedokładnej wadze. Brak świadomości sytuacyjnej i odpowiedniej wizualizacji danych dla operatora stałyby się jeszcze bardziej widoczne, gdyby waga kontrolna nieustannie wskazywała, że spakowano niepoprawną ilość tortilli.
„Przed Wonderware, wszystko robiliśmy ręcznie. Ludzie zapisywali dane na papierze, segregowali je, a następnie sporządzali z nich raporty w formacie xls, które następnie trafiały do operatorów. To trwało około tygodnia, więc wiele razy trzeba było dochodzić przyczyn wydarzeń z przeszłości, aby naprawić przyszłość.”
– komentuje Kierownik Produkcji, Pablo Vigil.
Automatyzacja linii produkcyjnych – w poszukiwaniu zaawansowanego rozwiązania
Złożoność wyzwań, przed którymi stała La Tortilla Factory objawiała się tym, że 6 linii produkcyjnych składało się z urządzeń różnych producentów.
„Nasz sprzęt pochodzi od wielu różnych dostawców i bardzo istotna była dla nas możliwość gromadzenia danych z wszystkich tych urządzeń w jednym systemie.”
– mówi Clarke Katz, kierownik ds. IT.
Poprawa wydajności linii wymagałaby platformy niezależnej od sprzętu, która mogłaby współpracować ze wszystkimi urządzeniami La Tortilla Factory – bez względu na dostawcę. Co więcej, powinna ona zapewniać uniwersalne środowisko, z którym codziennie mogliby współpracować wszyscy operatorzy, inżynierowie i menedżerowie.
Powyższe kluczowe aspekty, wraz z potrzebą dokładnego pomiaru zużycia wody, pomogły producentowi tortilli dostrzec, że nadszedł czas na zaawansowany, skalowalny i elastyczny system.
Decyzja o wdrożeniu oprogramowania Wonderware
Po szeroko zakrojonych badaniach, zarząd La Tortilla Factory zdecydował, że najbardziej skuteczną opcją ograniczenia odpadów produktowych i poprawy wydajności linii byłoby wdrożenie Platformy Systemowej Wonderware.
Dzięki możliwości łączenia się ze sprzętem wielu producentów, Platforma zapewniłaby La Tortilla Factory elastyczność w zakresie gromadzenia, przetwarzania i analizy danych operacyjnych z całej linii produkcyjnej – wszystko w czasie rzeczywistym.
Bardziej wydajna linia produkcyjna LaTortilla Factory– w 6 miesięcy!
Proces wdrażania i uruchomienia Platformy Systemowej Wonderware został przyspieszony dzięki zastosowaniu gotowych szablonów i standardów branży spożywczej. W ciągu zaledwie czterech i pół miesiąca wdrożono rozwiązanie Wonderware, które natychmiast zaczęło się zwracać. W ciągu 6 miesięcy, waga kontrolna połączona z Platformą Systemową Wonderware była w stanie znacząco poprawić wydajność linii i zmniejszyć straty.
Co więcej, Wonderware InTouch i InTouch Machine Edition zapewniły przyjazne dla użytkownika środowisko, które może być wykorzystywane przez cały personel La Tortilla Factory w celu poprawy wydajności linii.
„Dzięki Wonderware, dane są zbierane automatycznie. Operatorzy widzą je od razu. Teraz nie musimy czekać, aby zobaczyć, co wydarzyło się tydzień wcześniej, aby podjąć decyzję. Widzimy problem i poprawiamy KPI.”
– Pablo Vigil, Kierownik Produkcji, La Tortilla Factory.
Podczas gdy operatorzy mogą teraz podejmować działania, jeśli parametry produktów wykraczają poza specyfikację, inżynierowie mogą połączyć się z liniami produkcyjnymi na szerszą skalę – mieć dostęp do systemów takich jak Microsoft Dynamics czy Wonderware MES i wykorzystać dane operacyjne La Tortilla Factory, aby określić trendy, ustalić najlepsze praktyki i podejmować działania naprawcze.
Integrator daje wartość
Oczywiście, sukces projektu nie jest wyłącznie zasługą oprogramowania Wonderware. Apex Manufacturing, cieszący się uznaniem integrator systemów Wonderware w USA, współpracował z La Tortilla Factory przy wdrażaniu tego rozwiązania. Wykorzystując oprogramowanie Wonderware i swoje doświadczenie w branży, Apex pomógł zautomatyzować zbieranie danych, a następnie tworzyć i generować raporty, które zapewniły La Tortilla Factory potrzebne dane.
Uszczelniony proces zużycia wody
Przed wdrożeniem tego rozwiązania, pomiar zużycia wody wymagał, aby operatorzy ręcznie pobierali próbki danej partii. Teraz, gdy wagi kontrolne współpracują z Platformą Systemową Wonderware, proces stał się znacznie bardziej precyzyjny.
„Oprogramowanie Wonderware pozwoliło nam na dokonywanie tych pomiarów w czasie rzeczywistym i na gromadzenie danych historycznych nie tylko do późniejszego wykorzystania, ale także na wykorzystanie tych informacji w czasie rzeczywistym. Pozwala to naszym operatorom na szybszą reakcję na zmieniające się warunki”.
– mówi Kierownik ds. IT, Clarke Katz.
Logistyka produkcji – O 2% mniej odpadów
Dzięki wskaźnikom KPI wykorzystującym dane zbierane w czasie rzeczywistym do porównania docelowej i rzeczywistej wartości wagi opakowania tortilli, La Tortilla Factory jest w stanie konsekwentnie i z większą dokładnością wytwarzać wysokiej jakości produkty. Starszy kierownik zakładu, Carlos Mojica, mówi: „Ważnym parametrem, który poprawiliśmy dzięki oprogramowaniu Wonderware, jest nasz wolumen odpadów, który zmniejszył się o około 2%.”
Wydajność produkcji wzrosła o 5%
Dzięki uzyskiwaniu informacji z HMI w czasie rzeczywistym, operatorzy La Tortilla Factory mają możliwość natychmiastowego działania, jeśli produkty nie są zgodne ze specyfikacją. Wiceprezes ds. Operacyjnych, Katie Evans, mówi: „Ogólnie rzecz biorąc, zaobserwowaliśmy poprawę naszej wydajności o ponad 5%. Zwrot z inwestycji w projekcie znacznie przewyższył moje oczekiwania. Zwrot z inwestycji w nasze bieżące nakłady kapitałowe odnotowujemy po mniej niż roku.”
„Znacznie oszczędzamy na pracy. Znacznie oszczędzamy na czasie. I produkujemy więcej produktów na godzinę.”
– dodaje Clarke Katz.
Ograniczenie strat produktowych i precyzyjne zużycie wody to dopiero początek
Dla La Tortilla Factory, wizualizacja danych w czasie rzeczywistym i poprawiona wydajność linii to tylko początek. Po doświadczeniu realnych korzyści wynikających z użytkowania Platformy Systemowej Wonderware, InTouch i InTouch Machine Edition, producent tortilli poszukuje obecnie dalszych możliwości doskonalenia w zakresie wyliczania wskaźnika OEE, integracji z systemem ERP i efektywności wykorzystania surowców.
Wiceprezes ds. Operacyjnych, Katie Evans, jest pełna optymizmu na przyszłość:
„Myślę, że to, co najbardziej ekscytuje nas w Wonderware, to jego nieskończony potencjał. Cieszymy się na myśl o możliwości dalszej koncentracji na naszych wskaźnikach jakości, a także zwiększających się możliwości łączenia systemów zarządzania produkcją.”
„W sytuacji, gdy nasze potrzeby rosną i stają się coraz bardziej złożone, oprogramowanie Wonderware jest w stanie dostarczyć nam nowych danych i rozwijać się równolegle z naszym rozwojem. Dzięki temu rozwiązaniu osiągnęliśmy to, co planowaliśmy osiągnąć – i więcej.”
– mówi Clarke Katz, kierownik ds. IT.